Share
rotate background

Madalina Teler – utilitate impletita cu frumos si caldura

madalina teler design driven

Cand ajungi in atelierul Madalinei Teler simti ca universul este alcatuit din nuante de bleu, iar cafeaua bauta din paharele facute de ea are gust de acasa. Madalina transpune caldura, utilitate si creativitate in obiectele ceramice pe care le mestesugeste cu implicare totala. Invatam de la ea ca poti evolua daca mentii unitate in creatiile tale si iti concentrezi energia pentru o perfectionare continua a tehnicii.


CAND TI-AI DAT SEAMA CA VEI LUCRA INTR-UN DOMENIU CREATIV

Pentru mine lucrurile au decurs oarecum firesc. De cand eram mica ai mei m-au inscris la tot felul de activitati sportive, recreative si creative. Mi-a placut sa desenez si sa modelez, iar cand a venit momentul sa aleg un liceu, am mers pe mana mamei si pe intuitia profesoarei de modelaj si am dat concursul la Liceul N. Tonitza din Bucuresti. Am reusit cu o medie buna si libertatea de a alege orice sectie voiam. Am ales ceramica 🙂

CE INSEAMNA PENTRU TINE SA FII CREATIV ?

A fii creativ pentru mine inseamna sa iti pui tot felul de probleme, sa te informezi, sa fii prezent, sa nascocesti idei, solutii, sa risti si sa te bucuri de fiecare reusita, si de esec in aceeasi masura. Am aruncat ceva truisme aici, toate reale! Cred ca toti oamenii sunt creativi, dar cei care aleg sa faca din asta o meserie trebuie sa investeasca multa munca si resurse in dezvoltarea acestei capacitati.
Creativul are libertatea de a face ce ii trece prin cap pe proprie raspundere. Sa fii creativ implica pe de o parte multa libertate, iar pe de alta parte responsabilitate. Libertatea inseamna faptul ca nu am un program fix, nu merg la job in fiecare zi, nu am nici subalterni, nici sefi. Responsabilitatea se refera la faptul ca trebuie sa imi gestionez singura munca, business-ul, sa ocup prin rotatie functii pentru care ar fi necesari alti 3, 4 oameni.

CEL MAI FRUMOS MOMENT PE PARCURSUL UNUI PROIECT ESTE ATUNCI CAND …

Rezultatul este ceea ce trebuie!
In domeniul meu de activitate ai de-a face cu multe necunoscute. Este nevoie de cateva teste de material ceramic, de culoare, de matrite si mostre de produs pana a ajunge la un rezultat final. Sunt constienta de toate aceste aspecte, cand lucrez pentru creatii personale, pentru comenzi sau pentru colaborari cu clientii mei. Relatia cu clientii este foarte importanta si este nevoie ca ei sa cunoasca si sa inteleaga toate aceste etape de lucru si sa participe in procesul de creatie.

CARE ESTE LUCRUL CEL MAI DE VALOARE PE CARE INCERCI SA IL TRANSMITI PRIN CREATIILE TALE?

Sinceritate. Calitate. Performanta
Caut sa fiu sincera cu mine insami prin ceea ce fac, sa creez obiecte care sa ma reprezinte si sa vorbeasca despre universul meu. Majoritatea creatiilor mele sunt obiecte utilitare. In mod rar sunt doar obiecte decorative si foarte rar, accesorii. Ma bucura sa stiu ca aceste obiecte iesite din mainile si mintea mea sunt utilizate si apreciate de cei care le achizitioneaza. Calitatea vine din materialele pe care le folosesc, din tehnica si experienta de lucru cu ceramica, iar performanta are de-a face cu dorinta de inovatie si autodepasire.

UN EXEMPLU DE SCHIMBARE POZITIVA GENERATA PRIN PROIECTELE TALE

Imi place sa ma gandesc la faptul ca reusesc sa aduc frumos si caldura in viata oamenilor prin obiectele pe care le creez. Ma face fericita faptul ca anumiti oameni aleg obiecte manufacturate, unice, de design pe care sa le foloseasca in casa si la birou, zi de zi.
Pe de alta parte, prin proiectele mele incerc sa imi dezvolt tehnica de lucru cu ceramica. Pentru mine fiecare proiect este o noua provocare ce vine cu invataturile ei. Ma gasesc intr-un spatiu cu foarte multe posibilitati, dar si cu limitari. Am avut proiecte in care am lucrat cu materiale noi, pentru care a trebuit sa dezvolt si tehnici noi de realizare. Aceste proiecte au adus schimbari si adaptari folositoare muncii mele.

CE TE-A AJUTAT SA AJUNGI AICI ?

Spuneam mai sus ca am fost indrumata in cariera de niste oameni foarte speciali mie. Dar ajutor propriu-zis am primit din partea familiei si a celor apropiati. Imi amintesc cat lobby am facut pentru cuptorul meu 🙂 … Un altfel de ajutor l-au reprezentat colaborarile cu alti creativi sau cu antreprenori, ce au venit cu noi provocari, propuneri si proiecte pe care de una singura probabil nu as fi ajuns sa le realizez. Aceste colaborari au contribuit la vizibilitatea mea si la progresul personal.

CE TI-AR PLACEA SA VEZI IN VIITORUL ACTIVITATII TALE ?

Idealul meu in viata de ceramist este sa ma implic in activitati de design cu impact social si sa fac design cu ceramica pentru vitrine. Am multe idei adunate intr-un biblioraft intitulat to do. Pe unele le-am realizat, pe altele nu, si mai sunt si celelalte idei pe care nu le cunosc inca, nenascutele idei (n.ed. – asta se intampla cand intrebi un creativ despre idei si viitor 🙂 ). Imi place ce vad acum in activitatea mea, si asta este ce mi-ar placea sa vad si pe viitor, sa imi pastrez directia si pasiunea pentru domeniul ceramicii.

SFATUL TAU PENTRU ANTREPRENORII IMPLICATI IN COLABORARI CU DESIGNERI / CREATIVI

In colaborarile mele cu antreprenorii este foarte important ca acestia sa cunoasca si sa inteleaga procesul de lucru. Incurajez antreprenorii sa participe in acest proces si sa vina cu idei cat mai indraznete. Provocarile sunt intotdeauna o placere, iar rezolvarile vin mai usor in doi!

REVISTE MAI MULT SAU MAI PUTIN CUNOSCUTE PE CARE LE CITESTI

Sunt abonata la cateva site-uri de profil si de cele mai multe ori adorm cu telefonul in mana. Foarte rar imi cumpar reviste pentru ca de cele mai multe ori gasesc pe internet cu usurinta toate lucrurile care ma intereseaza. ok google

‘CAN DESIGN SAVE THE WORLD’ ?

Does the world need to be saved? Cred ca designul poate aduce imbunatatiri lumii in care traim. O poate face mai prietenoasa, mai accesibila, mai desteapta. Designul poate aduce inovatie si daca va fi nevoie si de salvarea lumii, sigur va gasi o cale. If there’s a will, there’s a way!

UN SFAT CARE SA NE INSPIRE

Transpira, inspira !

O PARERE DESPRE DESIGN DRIVEN

Design Driven este un loc ideal de intalnire pentru antreprenori si creativi, o sursa de inspiratie si de idei business. Felicitari echipei si …Full speed ahead and drive safe!
Facebooktwitterlinkedin  • /