Share
rotate background

Mihaela Vitalaru – inspir viata si expir ideiMihaela Vitalaru, inginer cu viziune de artist, ne vorbeste despre proiectul sau NUD, Neutral Urban Design, despre creativitate ca identitate, despre cum piesele pe care le creeaza, activitatile creative, brandul NUD vorbesc despre ea, o ajuta sa se descopere.


CÂND ŢI-AI DAT SEAMA CĂ VREI SĂ LUCREZI ÎNTR-UN DOMENIU CREATIV?

Cred că întotdeauna mi-am dorit asta, deşi nu am ales direcţia asta. Am ales să îmi fac studiile într-un domeniu tehnic. Ceea ce şi acum cred că a fost o alegere bună. Deşi acum fac cu pasiune ceva complet opus unui profil de inginer constructor, pregătirea tehnică mi-a dat rigoare, vedere în spaţiu, capacitatea de a calcula şi evalua totul, de la tehnică la produs. Dragostea faţă de tot ceea ce înseamnă artă şi design a fost cu mine dintotdeauna. Şi până la urmă a ieşit la suprafaţă într-o formă în care cred că pot să îi dau valoare şi însemnătate.

CE ÎNSEAMNĂ CREATIVITATEA PENTRU TINE? CUM ŞI UNDE SE MANIFESTĂ EA?

Creativitatea înseamnă identitate. În cazul meu, creativitatea se manifestă în fiecare moment, de la crearea propriei imagini şi până la amprenta pe care o pun pe fiecare lucru pe care îl fac. Totul vorbeşte despre mine. Şi cred că fiecare creativ, prin ceea ce face, vorbeşte până la urmă de propria identitate.

VORBEŞTE-NE DESPRE UN PROIECT AL TĂU ŞI DESPRE SCHIMBĂRILE PE CARE LE-A GENERAT

Proiectul meu de suflet este cafeneaua în care se află şi atelierul meu, cafeneaua Framm’s. A fost un proiect început acum 6 ani şi care a prins viaţă în luna mai 2014. S-a dorit a fi un spaţiu intim, o casa a noastră care să devină ‘acasă’ pentru orice oaspete care ne trece pragul. Şi cred că am reuşit să facem asta. Organizăm expoziţii, lansări de carte şi album, târguri, workshop-uri, suntem parteneri la festivaluri culturale şi sustinem şi promovăm creativii din orice domeniu. Mediul acesta a facut să se nască NUD şi pe mine mă ajută să mă descopăr în fiecare zi.

CEL MAI FRUMOS MOMENT PE PARCURSUL UNUI PROIECT ESTE ATUNCI CÂND…

Atunci când vizualizez mental produsul finit şi ştiu exact ceea ce trebuie să fac ca să ajung la el.

CARE ESTE LUCRUL CEL MAI DE VALOARE PE CARE ÎNCERCI SĂ ÎL REALIZEZI PRIN ACTIVITATEA TA ?

Tot ceea ce fac este din pasiune şi îmi aduce în primul rând o imensă bucurie mie. Iar atunci când simţi bucurie, poţi să o dai mai departe şi altora. Şi dacă pot să împart cea mai mică bucăţică din bucuria asta, lucrul acesta mi se pare ‘priceless’.

CE TI-AR PLĂCEA SĂ VEZI ÎN VIITORUL ACTIVITĂŢII TALE ?

Pe mine aşa cum sunt acum. Să nu îmi schimb valorile şi modul în care înţeleg să fac ceea ce fac acum.

CE TE-A AJUTAT SĂ AJUNGI AICI?

Nebunia, poate. Nebunia de a crede că pot să fac ceva care părea complet străin de mine. Dorinţa de a învaţa ceva nou. Oamenii dragi şi sprijinul lor. Mediul în care trăiesc zi de zi. Greşelile. Încăpăţânarea.

CARE ESTE PENTRU TINE CHEIA COLABORĂRII CU ALŢI CREATIVI ?

Comunicarea. În general, pentru o colaborare bună în orice situaţie, cred că trebuie să fie deschidere, transparenţă şi comunicare. Cred că fiecare creativ trăieşte oarecum într-o “bulă” a lui. Şi uneori e greu să ieşi din ea. De aceea, e important să o faci de fiecare dată când ai ocazia. Să cunoşti. Să comunici. Să înveţi. Imi place ideea de ‘hub’ creativ. Mi se pare o excelentă metodă de a strânge într-un spaţiu (fie el fizic sau virtual) creativi din diverse domenii. Mă bucur să spun că în Alba Iulia există aşa ceva începând de anul trecut, se numeşte ‘Cartierul Creativ Carolina‘ şi până acum a reuşit să conecteze şi să inspire creativii din oraşul nostru, printre care mă bucur să mă număr şi eu. Personal, imi place să cunosc creativi din orice domeniu. Mi se pare foarte interesant să le ascult povestea. Pentru că sunt înca la inceput de drum, am urechile ciulite şi inima deschisă. Cred că de la fiecare am câte ceva de învăţat. Iar cunoaşterea înseamnă evoluţie.

SFATUL TĂU PENTRU O COLABORARE ANTREPRENOR-CREATIV REUŞITĂ

Muncă. Pasiune comună. Creativul va fi un veşnic artist iar antreprenorul un seller. Dacă cel care vinde iubeşte la fel de mult produsul pe care creativul îl naşte, atunci acesta este un foarte bun început. Apoi, bineînţeles, munca din ambele sensuri. Pentru a ajunge la acel ‘half-way’, benefic pentru ambii, care va da valoare produsului şi îl va pune în cea mai bună lumină. Uite, încă un lucru pe care realizez acum cu bucurie că l-am învăţat din formarea mea, din relaţia inginer constructor (eu, pur raţionalul) şi arhitect (el, rational-creativul), o eternă luptă pentru ‘the greater good’. Şi este minunat că acum pot să vorbesc din cealaltă parte (eu, creativul).

“CREATIVITY BOOSTER“

‘To not think about it.’ Ceea ce nu e foarte uşor pentru mine, pentru că îmi vine greu să mă relaxez… sunt o perfecţionistă şi mă simt într-un continuu rollercoaster, în care îmi place să fiu. Dar cred că relaxarea este cheia şi mă străduiesc să deschid şi uşa aceasta.

CE TE INSPIRĂ ?

Inspiraţia vine de nicăieri şi de peste tot, în cazul meu. Mi se întâmplă să mă trezesc dimineaţa complet lipsită de orice idee. Merg la atelier şi îmi petrec ore în şir făcând lucruri care să îmi ocupe timpul. Apoi, mă ridic, iau o bucată de piele în culoarea şi textura dispoziţiei mele de atunci, pun mâna pe cutter şi tai. Şi apoi totul capătă un sens. Dar, ca inspiraţie de zi cu zi, cel mai mult mă inspiră oamenii. Cum trăiesc ei, cum simt, cum aleg să se exprime. Cum se raportează la mine şi eu la ei. Imi place să observ. Mă inspiră viaţa. Până la urmă, pentru un creativ, cred că inspiraţia asta şi e… viaţă. Să zicem că inspir viaţă şi expir idei. Apoi totul e o joacă 🙂

SPONTAN VS PLANIFICAT

Sunt un inginer cu suflet de artist. Deci am o oarecare dualitate în tot ceea ce fac. Am momente în care fac lucrurile spontan, fără să mă gândesc prea mult, şi apoi văd ce iese. De cele mai multe ori, lucrurile spontan făcute au o bucăţică din sufletul meu şi rămân experienţe şi amintiri frumoase. Dar simt în ele o oarecare nesiguranţă. Şi ca o perfecţionistă ce sunt, mă simt mult mai confortabil făcând lucruri planificate. Imi place să ştiu ce voi face mâine, mă ajută să mă pregătesc fizic şi psihic pentru a putea da tot ce e mai bun din mine.

REVISTE ŞI BLOGURI MAI MULT SAU MAI PUŢIN CUNOSCUTE PE CARE LE CITEŞTI

Cumpăr reviste de artă şi design. Singura revistă la care sunt abonată este DoR. Citesc reviste de modă pe apucate, de obicei atunci când călătoresc. Apoi, social media îmi pune practic pe masa tot ceea ce vreau să stiu (sau să nu ştiu). Îmi trec acum prin minte sute de site-uri şi de bloguri pe care le ‘răsfoiesc’, prea multe pentru a enumera doar câteva.

UN GAND CARE TE MOTIVEAZĂ

Gândul că am fost privilegiată să pot să aleg să fac ceea ce îmi place. Pentru mulţi dintre noi, acesta e un lux. Iar eu intenţionez să nu îl iau în zadar. Am muncit mulţi ani până să ajung aici şi ştiu că acum va trebui să muncesc infinit mai mult ca să pot să mă bucur de acest privilegiu cât mai mult timp.

UN SFAT CARE SĂ NE INSPIRE

Acelaşi pe care mi-l dau şi mie zilnic: ‘no matter what, keep going’.Interviu realizat de Iulia Pirvu.
Facebooktwitterlinkedin  • /