Share
rotate background

Monica Sebestyen – despre cum aduci arta mai aproape de oameniVa prezentam un interviu cu Monica Sebestyen, co-fondatoarea Festivalului de Film UrbanEye. Monica si-a propus sa readuca la viata cinema Arta din Cluj, unul dintre cele mai vechi cinematografe din Romania. Vom afla despre provocarile acestui proiect si despre importanta reactivarii de valori culturale ale trecutului, adaptandu-le la un set de necesitati actuale. Vom vedea cum creativitatea apare in momentul cand creezi legaturi intre discipline si cat de important este sa oferi publicului larg informatie specializata intr-un mod atractiv.


POVEȘTESTE-NE DESPRE PRIMII TĂI PAȘI CĂTRE PROIECTELE ANTREPRENORIALE CREATIVE

Festivalul de Film UrbanEye și cinema ARTA sunt cele două proiecte principale pe care le dezvolt acum și care de altfel sunt legate între ele. Nu le-am privit însă ca proiecte antreprenoriale, ci ca proiecte pornite din anumite convingeri și pasiuni. Cinema ARTA din Cluj este unul dintre cele mai vechi cinematografe din țară care își păstrează în continuare funcțiunea. Văzând semnificația pe care o are pentru clujeni, precum și valoarea lui de patrimoniu, mi-am dorit foarte tare ca acest spațiu să funcționeze ca un loc cultural, dedicat filmelor de artă precum și altor activități alternative. Am știut de la început că este un proces foarte lung, dar sunt convinsă că merită. După multe căutări de finanțări și colaborări, am obținut grantul Urbaniada, cu sprijinul ING Bank, mulțumită căruia acum putem face intervențiile necesare pentru redeschiderea spațiului. Această decizie de a reactiva cinematograful, a însemnat și schimbarea direcției mele profesionale de arhitect. Însă, lucrurile se pot lega foarte bine. Combinând preocupările pentru arhitectură și cinema, am inițiat în 2014, împreună cu Irina Florea și Cătălina Ioniță Festivalul de Film UrbanEye. Festivalul a fost extrem de bine primit, iar după prima ediție am început să organizăm proiecții și în alte orașe din țară. Anul acesta în noiembrie va fi cea de-a patra ediție la care vă așteptăm, precum și la Serile de film UrbanEye din timpul anului.

UN ASPECT INOVATOR ÎN PROIECTELE TALE

Inovația nu este pentru mine un scop în sine. Prin proiectele pe care le inițiez urmăresc ca lucrurile să aibă un sens și o idee clară, iar dacă în final rezultatul este unul inovator, cu atât mai bine. Pot spune că cinema ARTA, așa cum îl concep, va fi un spațiu inovator în contextul Clujului, prin faptul că va fi mai mult decât un cinema, va fi un spațiu deschis către diverse forme artistice și interacțiunilor dintre ele, un loc semnificativ al întâlnirilor și al schimburilor de idei.

DEMERSURI CREATIVE CU ROL SEMNIFICATIV ÎN PROIECTELE TALE

Creativitatea joacă un rol semnificativ în toate proiectele mele. Nu cred în granițe și delimitări precise, iar creativitatea apare de cele mai multe ori din dorința de a crea legături între discipline, între forme artistice, între culturi, între oameni.

CUM ȚI-AI PROPUS SĂ OBȚII VALOARE ADĂUGATĂ PRIN DESIGN ?

Designul îl privesc ca o parte integrantă a proiectelor, care potențează ideea lor și în acelați timp comunică mai departe mesajele și direcțiile noastre. Designul grafic te poate face să reții sau să urăști un anumit lucru, iar acesta, dacă este cazul, se completeză cu designul interior al unui spațiu care te poate face să rămâi sau să nu mai vii niciodată, fără poate să îți dai seama de ce.

O SCHIMBARE LA CARE DOREȘTI SĂ CONTRIBUI PRIN CEEA CE FACI

Festivalul de Film UrbanEye a pornit dintr-o dorința de a schimba atitutinea generală legată de oraș și arhitectură. Prin intermediul filmului dorim să aducem în discuție aceste subiecte, pentru a face locuitorii mai atenți la mediul în care trăiesc, să îl înțeleagă mai bine și să devină mai implicați în schimbarea lui. Astfel, nu ne adresăm doar specialiștilor, ci locuitorilor. Locuim în clădiri și parcurgem orașul, deci sunt subiecte care ne privesc pe noi toți. Ceea ce am observat prin festivalulul de film UrbanEye și prin succesul pe care îl au și alte festivaluri este că există un public interesat de filme care nu pot fi văzute în general în cinematografe. Acest lucru, combinat cu faptul că în țară sunt puține cinematografe și cu atât mai puține de artă, ne-a făcut să ne dorim să reactivăm cinematograful ARTA, în care să se poată vedea regulat filme europene, independente, documentare. Astfel, ne dorim ca oamenii să vină regulat la cinema, să aprecieze vizionarea unui film în acest context, să descopere un alt fel de cinema și în acest fel să contribuim la cultura și educația cinematografică.

UN EXEMPLU DE INVESTIȚIE IN DESIGN CARE A AVUT SUCCES SAU PE CARE O PLĂNUIEȘTI

O “investiție” în desfășurare este reamenajarea cinematografului ARTA, pe care o realizăm cu arhitectul Attila Kim. Există o viziune de ansamblu legată de activitățile care se vor desfășura și direcțiile care vor fi urmate. Designul interior trebuie să susțină aceste lucruri, să contureze identitatea locului atât prin asigurarea funcționării corespunzătoare, cât și prin imaginea rezultată. Tot acest demers este construit pornind de la viitorii spectatori, de la experiențele pe care ei le vor avea în acest loc. Proiectul acesta este o provocare din multe puncte de vedere. Bugetul fiind redus, trebuie să etapizăm lucrările. De asemenea, fiind o clădire monument istoric sunt multe limitări și intervențiile făcute trebuie să fie în concordanță cu elementele existente. Astfel, respectând istoria cinematografului de peste 100 de ani, vom crea un spațiu activ, contemporan.

DE UNDE VINE INSPIRAȚIA PENTRU ACȚIUNILE TALE ?

Inspirația îmi vine privind ceea ce mă înconjoară, din lucrurile care se întâmplă, sau care îmi lipsesc. Îmi construiesc acțiunile pornind de la nevoile pe care le observ și le combin cu pasiunile care mă ghidează în toate proiectele mele.

CE TE-A AJUTAT SĂ AJUNGI AICI

Ca orice proiecte de acest tip, vin cu o doză de riscuri și, deci, pentru a reuși este nevoie de noroc. Dar în cazul nostru, mai importante sunt munca și contribuția de neînlocuit a colegilor mei, care sunt de fapt și prieteni foarte buni.

CE ȚI-AR PLĂCEA SĂ VEZI ÎN VIITORUL ACTIVITĂȚII TALE ANTREPRENORIALE ?

Sper să dezvolt în continuare aceste două proiecte. Cred că au un potențial foarte mare și pot crește în mai multe direcții. Așa că, mi-ar plăcea ca aceste proiecte să fie sustenabile pe termen lung.

SFATUL TĂU PENTRU O COLABORARE ANTREPRENOR-CREATIV REUȘITĂ

Cred că aceste categorii de antreprenor și creativ de multe ori se întrepătrund. Eu probabil m-aș încadra în ambele categorii. Oricum, ca în orice colaborare, este esențială comunicarea și deschiderea, precum și cunoașterea și înțelegerea întregului proiect, nu doar a unei părți de care este fiecare responsabil.

UN GÂND CARE TE MOTIVEAZĂ

Cred că cel mai mult mă motivează faptul că îmi place ceea ce fac. Din totdeauna am făcut ce mi-a plăcut, ceea ce este un mare privilegiu. În plus, fiind proiecte concepute pentru oameni, reacția lor contează pentru mine foarte tare. Și până acum am avut norocul unor reacții extrem de pozitive.

UN SFAT CARE SĂ NE INSPIRE

Știu că nu spun nimic nou, dar sunt lucruri care prind bine să le auzim cât mai des. Prin felul nostru de a lucra și al ritmului în care trăim astăzi, tindem să amânăm acele proiecte și dorințe în care credem, în așteptarea unui moment propice care de regulă nu vine, axându-ne în schimb pe proiecte mai sigure și care ne par urgente. Dar cred că nimic nu e mai urgent decât proiectele în care credem cu adevărat, căci acestea sunt cele în care ne putem implica cu totul și care ne vor da satisfacția cea mai mare odată ce vom privi înapoi.
Facebooktwitterlinkedin  • /