Share
rotate background

Carla Szabo ne vorbeste despre creativitate ca un mix de emotie si curiozitate.

Carla-Szabo-740x740

Ce inseamna sa fii inovator? In cazul Carlei, inovatia inseamna curajul si determinarea de a exprima ceva autentic, o abordare imprevizibila, o surpriza continua in ceea ce priveste materialele si tehnicile folosite in crearea fiecarei colectii.
Dupa vizita mea in atelierul designerului Carla Szabo, devin mesagerul ideii care a incheiat discutia dintre noi : haideti sa nu mai cream fiecare pe bucatica lui, haideti sa lasam la o parte individualismul si egocentrismul, sa colaboram mai mult, sa evoluam impreuna si sa dezvoltam idei in folosul comunitatii.


CAND TI-AI DAT SEAMA CA VREI SA FII DESIGNER ?

In adolescenta, imediat dupa ce sora mea a plecat la facultate si am inceput proiectul de reamenajare a camerei in care am copilarit impreuna cu ea. Cu ajutorul tatalui meu, care a fost arhitect, am proiectat prima mea biblioteca si am gandit un spatiu dupa cerintele “clientului”, adica un spatiu care sa reflecte noua mea viziune despre ce este practic si estetic. M-a fascinat aceasta activitate, sa descopar cum prin design pot crea stari.

CE ESTE DESIGNUL … PENTRU TINE ?

Designul, in practica mea, este pe de o parte un mediu in care imi exprim diverse idei sau emotii. Fac asta prin bijuteriile mele, unde am libertatea de a ma exprima fara restrictii. Pe de alta parte, este un serviciu pe care il ofer clientilor mei. Indiferent daca lucrez pentru persoane particulare sau companii, imi doresc ca prin obiectele create sa exprim o idee, sa transfer o idee din volatil in concret. Este fascinant si pasionant pentru mine sa fac acest lucru, mai ales atunci cand, lucrand pentru un beneficiar, trebuie sa raspund unei nevoi pe care o filtrez prin mintea si simtirea mea. Din combinatia celor doua, aproape fara exceptie, au iesit lucruri minunate!

CEL MAI FRUMOS MOMENT PE PARCURSUL UNUI PROIECT ESTE ATUNCI CAND …

Este momentul de inceput, cand aflu tema si ideile incep sa apara. Uneori clare de la inceput, alteori abia simtite… Este procesul descoperii a ceea ce va urma sa se intample. Pentru mine nasterea unei idei este un proces foarte emotional, pe care l-as putea compara cu cel al nasterii unei noi fiinte.

CARE ESTE LUCRUL CEL MAI DE VALOARE PE CARE INCERCI SA IL REALIZEZI PRIN DESIGN ?

Nu stiu daca am un lucru pe care il urmaresc in mod special, dar pot spune cu siguranta ca ma bucura cand aud de la oameni / clienti acel “Aha”, dat de surpriza descoperirii solutiei mult asteptate, sau de simpla observare a unui obiect incarcat de estetica si mesaj.

UN EXEMPLU DE SCHIMBARE POZITIVA PRIN DESIGN

Designul este in esenta sa o meserie care are ca scop materializarea in solutii a celor mai variate nevoi umane. Nici nu as sti de unde sa incep cu exemplele… Orice tehnica sau tehnologie nou aparuta a adus cu sine schimbari pozitive in cultura obiectuala. As da un exemplu simplu: acela al arderii pamantului in cuptor pentru crearea obiectelor de ceramica. Aceasta tehnica a dus la aparitia unui nou comportament in ceea ce priveste depozitarea produselor alimentare, precum uleiurile sau lichidele de orice fel. Descoperirea bachelitei, la inceputul secol XX, primul material de sinteza care prin calitatile sale plastice a deschis un drum nou in desenarea (a se citi “gandirea”) obiectelor din rutina zilnica a omului.

CE TE-A AJUTAT SA AJUNGI AICI ?

M-a adus in punctul acesta o perioada lunga de cercetare si invatare a ceea ce insemna sa fii antreprenor si profesionist. Neavand modele in proximitatea in care mi-am exercitat profesia, perioada mea de intelegere si maturizare s-a prelungit. M-a ajutat sa ajung unde sunt sansa de a fi pe piata la inceputurile formarii ei, dar si capacitatea mea de munca si tenacitatea, pe de alta parte.

CE TI-AR PLACEA SA VEZI IN VIITORUL ACTIVITATII TALE ?

O asezare pe forme si structuri, mai largi, mai ample. Multe afaceri si activitati profesionale in Romania s-au dezvoltat pe modelul “musuroi”. Dezvoltări haotioce, autarhice, egocentriste. E timpul unei dezvoltari pe verticala, cu capul sus si constiinta deschiderii catre lume si societate in ansamblul ei. E timpul crearii de punti de legatura intre musuroaie, prin dezvoltarea de comunitati bazate pe o gandire win-win.

UN SFAT PENTRU UN ANTREPRENOR CARE URMEAZA SA COLABOREZE CU UN DESIGNER

Ambii sunt parte dintr-o echipa. Nu exista ierarhizare, colaborarea este ca o simbioza. Un antreprenor este cel care ia mierea de la albina (designer) si o aduce pe raft. Sfatul meu pentru antreprenori ar fi sa vada activitatea lor ca fiind una de formare si reformare organica a societatii, avand ca scop principal, armonia intre oameni si sistemele create de ei. Micii antreprenori in special, nefiind atasati la sisteme comerciale gigant, pot fi flexibili si vizionari. As da un sfat designerilor, de asemenea! Este important ca acestia sa inteleaga ca in procesul creativ nu este vorba despre ei, ci despre produsul proiectat si executat de terti. Designerul este o parte integranta a unui sistem complex cultural, economic si social.

REVISTE MAI MULT SAU MAI PUTIN CUNOSCUTE PE CARE LE CITESTI

Recunosc, mai mult FAC decat citesc. Verific indeobste designboom.com

CAN DESIGN SAVE THE WORLD ?

Designul este concrescut in viata omului. Se spune ca omul a inceput sa evolueze cand a descoperit unealta. Pot face o trimitere in acest sens la “Odiseea spatiala 2001” a lui Arthur Clarke. In momentul in care omul vrea sau trebuie sa fie salvat, designul va avea aportul sau esential. Cand vorbim de om, vorbim de unelte si cand vorbim de unelte, vorbim automat de design.

UN SFAT CARE SA NE INSPIRE

Mereu am spus ca ideile nu ne apartin, ele sunt si vor fi intotdeauna niste unde, ca cele radio, pe care oamenii le capteaza conform sensibilitatilor proprii. Cum ai putea pune stapanire pe vant si spune ca este la tau?! Acum, in epoca internetului, cu atat mai putin se poate vorbi despre idei ca fiind importante. Ce primeaza este implementarea ideilor, felul in care ideile sunt aduse aproape de om. Sfatul meu este sa aprofundam aceasta intelegere, pana in punctul in care ego-ul dispare complet. Doar apoi vom putea crea cu adevarat ceva frumos si dedicat omenirii. Cand vantul ti-a adus o samanta in prag, sadeste-o, si cu disciplina si responsabilitate, uda pamantul si ingrijeste copacul pana va fi destul de mare sa nu mai aiba nevoie de tine. Apoi negresit, vantul iti va aduce o noua samanta in prag.

O PARERE DESPRE DESIGN DRIVEN

Go, go, go! 🙂

Foto: Vlad Bîrdu
www.vladbirdu.com
Facebooktwitterlinkedin  • /